Mocktail-kurssi la 12.2. klo 15. Kaipaatko virkistystä tylsään ja ehkä yksinäiseenkin arkeen? Nyt voit olla ystävä itsellesi. Tule valmistamaan kanssamme raikkaita mocktaileja livestreamin välityksellä. Maailmanmestari Alina Laaksonen opettaa Chapple Iso Omena -YouTube-kanavalla, miten yksinkertaisilla menetelmillä ja oikeita makuja yhdistämällä voi valmistaa helposti herkullisia juomasekoituksia.
Alina Laaksonen on Mattoni Mocktail -maailmanmestari vuodelta 2017 ja IBA Bartender’s Choice -maailmanmestari vuodelta 2019.
Tässä linkki livestreamiin:
Tallenne on katsottavissa Chapple Iso Omena -YouTube-kanavalla 13 päivää.
Muutokset mahdollisia.
OSTOSLISTA
- Ananasmehua 1 L
- Hiilihapollista kivennäisvettä 1,5 L. Sodastream käy myös. HUOM! ei vichyä eli ei saa sisältää suolaa.
- 200-300g vadelmarasia, jos ostat pakastealtaasta, niin osta mieluiten kotimaisia.
- Minttua
- Tuorepuristettu limemehu (löytyy mehuosastolta, 2-2,5 dl on hyvä määrä)
- Limeä 3 kpl, yrittäkää löytää pehmeitä yksilöitä, ovat mehukkaampia.
- Agave-siirappia, löytyy sokeriosastolta.
- Passionhedelmää 3 kpl. Kuhmuinen kuori kertoo kypsästä hedelmästä.
- Paperipillejä, jos haluaa (ei pakollisia)
- Blocks valmiita jääpaloja 1,5 kg (pakastealtaasta)
Näillä raaka-aineilla pystyy tekemään noin 2 kpl jokaista juomaa.
Jos haluat valmistaa enemmän samoja juomia, varaudu ostamaan tuplamäärä tuorepuristettua limemehua ja vadelmia yksi rasia enemmän.
RESEPTIT
JUOMAN NIMI: Royal Ruby
5 Vadelmaa
6 Mintunlehteä
4cl Ananasmehua
2cl Agave-siirappia
8cl Kivennäisvettä
Tekotapa: Rakennetaan tai hämmennetään
Lasi: Jokin pitkä / viinilasikin käy hyvin
JUOMAN NIMI: Tropical
½ Passiohedelmä
2cl Limemehua
6cl Ananasmehua
8cl Kivennäisvettä
2cl Agave-siirappia
Lasi: Viini / Omavalintainen
Tekotapa: Rakennetaan
JUOMAN NIMI: Passion & Mint
6-7 Mintunlehteä
½ Passiohedelmä
3-4 Limelohkoa tai 3 cl limemehua
1,5cl Agave-siirappia
Pidennetään kivennäisvedellä
Tekotapa: Rakennetaan
Lasi: On the rocks tai juomalasi
SOUR JA COLLINS
JUOMAN NIMI: Pineapple sour (jos voi sheikata)
6 cl Ananasmehua
4cl Limemehua / Sitruunamehua
2cl Agave-siirappia
Tekotapa: Sheikataan
Lasi: On the rocks tai juomalasi
Kun tähän pohjaan lisätään kivennäisvesi, tulee juomasta Collins.
KAIKILLA VÄLINEILLÄ ON OMA ROOLINSA
Jos näitä ei löydy kotoa, lue lihavoitu vaihtoehto.
Mitta tarvitaan, koska jokaisella juomasekoituksella on omat mittasuhteensa. Mitalla voi mitata resepteissä yleisimmät 2 cl:n ja 4 cl:n annokset.
4cl snapsilasi käy tähän tarkoitukseen hyvin, kaupasta saa myös halvalla kertakäyttöisiä snapsilaseja.
Murskaimen avulla juomiin voidaan irrottaa makua hedelmistä, marjoista ja muista kiinteistä raaka-aineista. Tyypillisiä juomia, joihin murskainta tarvitaan, ovat esimerkiksi mojitot, mulet ja muut hedelmiä sisältävät reseptit. Baarimurskain voi olla musta, metallinen tai puinen.
Jos murskainta ei omista, vaihtoehtona on ruokalusikka ja matalampi astia, jossa ensin murskaamme raaka-aineet ja sen jälkeen kaadamme valmistusastiaan tai lasiin.
Shaker eli sekoitin on tarkoitettu raskaiden ainesosien sekoittamiseen ravistamalla. Sitä käytetään, jos reseptissä on kermaa, siirappeja, munanvalkuaista tai vaikka makeita likööreitä, jotka on muuten vaikea saada sekoittumaan tasaisesti. Sheikkaaminen antaa juomaan lisäksi kuohkeutta ja tekstuuria. Shakeria tarvitaan esimerkiksi collinsien, sourien sekä monien cocktail-lasista tarjottavien makeiden juomien sekoittamiseen.
Jos kaapista löytyy proteiinishaker, jossa on siivilä, saamme sillä tehtyä juomat kotikonstein niin hämmentämällä kuin ravistamalla. Urheilukaupoista ja marketeista tämä tuote löytyy noin 5–10 euron hintaan.
Lusikkaa käytetään monessa reseptissä juomien sekoittamiseen joko tarjoilulasissa, sekoituslasissa tai shakerin alaosassa. Toisin kuin sheikkaaminen, lusikalla sekoittaminen jättää juoman kirkkaaksi. Lusikalla voi sekoittaa lasissa mikserin muiden raaka-aineiden joukkoon. Lisäksi lusikan kautta valuttamalla juomaan voidaan rakentaa kerroksia.
Näiden lisäksi veitsi, leikkuulauta ja lasit.
Ostoslista, reseptit ja esivalmisteluohjeet tulostettavana pdf-tiedostona: