Kurosen etäkokkikoulu: Ystävän yrttirisotto

Monipuolinen risotto toimii esimerkiksi loistavana treffiruokana, mutta sopii myös arkeen.

YSTÄVÄN YRTTIRISOTTO

Resepti kahdelle

1,5 dl (n. 130 g) Arborio-risottoriisiä

1 rkl oliiviöljyä

1 salottisipuli tai pieni sipuli

0,5 dl valkoviiniä

¼ dl kanafondia tai 1 kanaliemikuutio tai kasvisfondia/kasvisliemikuutio

6 dl vettä

50 g voita

0,5 ruukkua basilikaa

0,5 ruukkua persiljaa

50 g parmesan-juustoa raastettuna


1.      Yhdistä fondi tai liemikuutio veteen ja kiehauta. Pidä lämpimänä.

2.      Pilko sipuli. Laita paksupohjaiseen kattilaan oliiviöljy ja kuullota sipuleita öljyssä keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Älä anna sipuleiden ruskistua.

3.      Lisää riisi ja kuullota hetki, kunnes riisin pinta alkaa muuttua kirkkaaksi.

4.      Lisää joukkoon viini ja anna kiehua, kunnes viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.

5.      Vähennä lämpöä. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää seuraava kauhallinen.

6.      Jatka näin, kunnes riisi on kypsää.

7.     Tee yrttivoi. Pehmennä voi mikrossa. Laita voi kartionmalliseen astiaan esim. sauvasekoittimen astiaan ja lisää yrtit. Soseuta. Jos et omista sauvasekoitinta, voit hienontaa yrtit veitsellä ja sekoittaa voin joukkoon.

8.    Raasta parmesan valmiiksi.

9.    Kun riisi on kypsää, ota kattila pois liedeltä, lisää joukkoon yrttivoi muutamassa erässä koko ajan vispaten.

10.  Lisää lopuksi raastettu parmesan ja tarjoile heti.


VIINISUOSITUS:

Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2019 tai vastaava hedelmäinen Pinot Grigio valkoviini


TARVIKELISTA:

  • Terävä keittiöveitsi
  • Pieni vihannesveitsi
  • Tukeva leikkuulauta
  • Nuolija
  • Paksupohjainen kattila n. 3 litran
  • Kattila n. 2 litran
  • Sauvasekoitin tai tehosekoitin
  • Sylinterin mallinen astia esim. sauvasekoittimen sekoitusastia
  • Lusikoita
  • Kauha
  • Desimitta
  • Raastin
  • Pääruokalautaset, syvä lautanen tai sellainen, jossa on hieman reunoja

ESIVALMISTELU, TEE NÄMÄ ENNEN KOKKIKOULUN ALKAMISTA:

  • Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
  • Kuori sipuli.
  • Mittaa riisi valmiiksi.

Varaa kaikki aineet, astiat ja työvälineet lähietäisyydelle.


KAUPPALISTA:

1 pkt Arborio-risottoriisiä

1 salottisipuli tai 1 pieni sipuli

kanafondia tai 1 kanaliemikuutio

(Valkoviini)

oliiviöljyä

50 g voita

1 ruukku basilikaa

1 ruukku persiljaa

1 pkt (180 g) Grana Padano -parmesan juustoa

Lisuke risoton kanssa valintasi mukaan:

200 g lämminsavulohta

300 g kanan luutonta paistileikettä

200 g tofua

Ystävän risotto (pdf)